Využití kontrastních hraček Černá na bílé v praxi

Využití kontrastních produktů značky Černá na bíle očima dětské fyzioterapeutky Mgr. Zuzany Adamové z Babybalance.cz

 

Válec stimuluje senzorický systém (sluchové, hmatové a zrakové receptory) a tím rozvíjí centrální nervový systém. Může být využit také k rozvíjení a stimulaci psychomotorického vývoje. V praxi ho používám při tréninku druhého vzpřímení na bříšku (opora na dlaních). Dále u starších miminek využiji pro trénink vysokých šikmých sedů a přechodu na všechny 4. Je vhodný i jako překážka k přelézání, motivuje děti k lezení a strkání válce před sebou.

Podpůrný válec s interaktivními prvky

 

Knížka stimuluje senzorický systém (sluchové, hmatové a zrakové receptory) a tím rozvíjí centrální nervový systém.

Zrakové receptory: Miminka již v děloze rozeznávají světlo a tmu. Po narození mají toto základní vnímání kontrastu, rozlišují tedy bílou a černou. Od 2 měsíců se přidává barva červená.

Hmatové receptory: Knížka má v sobě různé materiály (plyš, bavlna, zrcátko, silikonové kousátko) a tím rozvíjí hmatové receptory. Mozek dostává spoustu informací jak z ručiček, tak z pusinky. Hmat se totiž rozvíjí nejen na rukách, ale i na jazyku a nožičkách.

Sluchové receptory: Knížka šustí, píská a cinká v ní rolnička.

Rozvoj úchopu: Slouží dobře k rozvíjení úchopu a později k tréninku jemné motoriky, pinzetového  a špetkového úchopu.

V praxi ji využívám hlavně jako motivaci k pasení na bříšku, motivaci k pohybu dopředu, k zabavení na zádech.

Kontrastní černobílé hračky

 

Kontrastní kartičky jsou skvělé pro úplně malá miminka, která vidí pouze černou a bílou, dokáží tedy dostatečně upoutat jejich pozornost. V praxi je využívám pro trénink otáčení hlavičky na zádech u miminek od narození. Pak také pro výdrž v rotaci hlavičky v jedné nebo druhé straně. Na bříšku využívám pro motivaci k pasení koníčků a otáčení hlavičky na obě strany. Říkanky z druhé strany opět rozvijí kognitivní schopnosti dětí.

Kontrastní mušelínová plena pro miminka