Vývoj zraku - NITRODĚLOŽNÍ VÝVOJ

Již 17. den od početí se začínají vyvíjet oči jako dvě malá rozšíření mozku (oční váčky). Stopkou, která obsahuje zrakový nerv, zůstávají trvale spojené s mozkem. V 8. tt je vyvinuta sítnice, čočka, duhovka, začíná se také vyvíjet slzný kanálek.

Ve druhém trimestru (od 13. do 26. tt) se začínají tvořit oční víčka, které chrání duhovku a čočku. Víčka zůstávají uzavřená do 26. - 28. tt (tj do doby životaschopnosti plodu). Je dotvořena skléra s okohybnými svaly. Dovyvíjí se rohovka a řasnaté tělísko s ciliárním svalem. Regreduje arteria hyaloidea - přechodný cévní systém oka. 

Třetí trimestr (od 27. týdne do porodu) je dobou, kdy se oční víčka otevřou a začínají mrkat. Ve 30. tt začíná zornice reagovat a kontroluje tak množství světla vstupujícího do oka. Oči se začínají pohybovat, nastavují se spánkové vzorce díky signálům ze sítnice. Začíná vývoj makuly (žluté skvrny sítnice), sklivce a myelinizace zrakového nervu.

A jak (ne)vidí vyvíjející se plod v bříšku? V děloze je tma, a tak se reakce na světlo vyvine až v 8. měsíci. Předčasně narozeným (před 34. tt) dětem se proto zakrývají očička či se zakrývá inkubátor. Oči se otevřou ve 28. tt a mrkají v reakci na světlo prosvítající do dělohy a tehdy, když je plod vzhůru. Od 32. tt plod vnímá velké a jasné předměty ze vzdálenosti 20 - 25 cm. Plod vnímá červenou barvu (barva dělohy). Ve 30. tt se vyvíjí spánkové vzorce díky propojení signálů sítnice s mozkovou aktivitou. Při narušení cyklů nebo při nedostatečnému spánku může dojít k poruchám ve vývoji zraku. 

 

IMG_20221003_172446_970

 

Zdroj: @ophthalmologist_margarit