Hlavní cíl každé novopečené maminky – klidný spánek miminka

Že miminko ke spokojenému spánku potřebuje čistou plenku a plné bříško, asi není potřeba zdůrazňovat. Pojďme si ale projít pár tipů, které by vám cestu za spokojeným spánkem miminka mohly usnadnit.

Nejste v tom samy

To věčné téma spánku. Nejedna maminka si projde obdobím, kdy už toho má nad hlavu. No řekněte, byla jste připravena na takovou vědu, jakým dětský spánek je?

Samozřejmě existují miminka, která jsou spavá a nepotřebují žádnou větší asistenci, ale velká část miminek tuto schopnost nemá. Nezoufejte tedy, protože v tom rozhodně nejste samy.

 

Sledujte signály únavy

Než začnete s uspáváním samotným, zaměřte se na signály únavy.

Není náročnější disciplíny než se snažit uspat dítě, které není unavené.

 

Jaké jsou hlavní znaky únavy?

  • tření očí
  • tahání za ouška
  • červené obočí
  • nepřítomný výraz
  • podrážděnost
  • pláč, který není způsobený hladem nebo mokrou plenkou

 

Pozor na přetažení

Nenechte miminko unavené příliš dlouho, aby u něho nedošlo k přetažení, kdy je usnutí mnohem náročnější. Znáte ten stav určitě i u sebe. Jste natolik unavení, že se usínání zdá jako nesplnitelný úkol. U děťátka je to ale ještě mnohem horší, protože si s tím nedokáže poradit tak jako my dospělí.

 

Sledujte bdělá okna

Velkým pomocníkem pro klidný spánek miminka vám může být také sledování tzv. bdělých oken, která se mění v závislosti na věku. Čím je děťátko starší, tím déle vydrží bdít. To se rozhodně vyplatí znát.

 

Vytvořte příjemné prostředí

Prostředí, ve kterém miminko spí, je neméně důležité než plné bříško.

Ideální je tlumené osvětlení. Použít můžete zatemňovací závěsy, které jsou pomocníkem hlavně v letním období.

Pokoj by měl být tichý, spíše chladnější. U miminek je to stejné jako u nás dospělých, ideální teplota v ložnici pro dětský spánek je okolo 18 stupňů, maximálně 20.

Některá miminka mají ráda jemnou hudbu nebo bílý šum. Některá zase ráda usínají s muchláčkem nebo s lampičkou. Skvělým pomocníkem je zavinovačka, díky které se děťátko cítí podobně bezpečně, jako u maminky v bříšku.

Skvělý tip pro klidný spánek: Přečtěte si také o zavinování miminek. Nejenže zjistíte, jaké jsou jeho hlavní výhody, ale také se dozvíte, jak na něj.

 

Vytvořte rutinu

S předchozím bodem souvisí také vytvoření rutiny. Rutinu si postupně nastavíte během prvních pár týdnů s miminkem. Zařadit můžete v podstatě cokoli, co je vám a děťátku příjemné. Někdo preferuje klidné činnosti jako třeba masáž bříška a někdo si ještě rád pohraje.

Pro první hru s miminkem se skvěle hodí kontrastní kartičky, které miminko naladí ke spánku, protože má rádo předvídatelnost.

Tedy postupně bude vědět, že po příjemné koupeli a tréninku držení hlavičky, při kterém si prohlídne veselé obrázky nejen zvířátek, přichází čas spinkání.

 

Nejběžnějšími rituály jsou:

  • koupel
  • trénink držení hlavičky
  • masáž bříška, oblečení pyžamka
  • zatažení závěsů
  • zapnutí bílého šumu
  • zavinutí
  • kojení

 

Žádný rituál není špatný, vše závisí na nastavení a chodu rodiny. Každému je příjemné něco jiného. Zajištění klidného, kvalitního a pravidelného spánku, je důležité pro zdravý vývoj a celkovou pohodu miminka. Není potřeba se však stresovat. Nebojte, vše chce svůj čas a trochu cviku.gigin-krishnan-jjXUIQ3r8HQ-unsplash