Jaké hračky volit pro nejmenší dětí? MUDr. Tereza Sochorcová

Miminka se nerodí “hotová”. Nejen, že nám rostou tělesně před očima, ale jejich smysly prodělávají rychlý rozvoj. Vývoj zraku probíhá zároveň s vývojem ostatních smyslových orgánů. U novorozenců je sluch mnohem dokonaleji vyvinut než zrak. Zrak se vyvíjí jako poslední.

Rodiče a ostatní příbuzní zahrnují miminko v dobré víře hromadami pestrobarevných hraček. Bohužel to však dítě zatím neocení. Volba hračky by měla být jednoznačně jiná, a to kontrastní, černobílá. Proč si řekneme níže.

 Novorozenec a kontrastní obrázky Miminko s kontrastní hračkou Miminko s černobílou knížkou

Ač se to nezdá, zrak dítěte prodělává značné změny:

  1. měsíc - novorozenec nevidí ostře (ani na krátkou vzdálenost)
  2. měsíc - dítě vidí obrysy obličejů a velkých kontrastních předmětů
  3. a 4. měsíc - dítě vidí konkrétně obličeje rodičů
  4. a 6. měsíc - dítě začne cíleně sahat po předmětech
  5. měsíc - dítě bere předměty po ruky, natáčí je a obrací
  6. a 9. měsíc - dítě ukazuje přesně na malé předměty
  7. a 11. měsíc - na otázku: „ Kde je táta ? " se dítě otáčí a hledá ho
  8. měsíc - na konci 1. roku života dítě podává předměty rodičům přesně do ruky

facebook-hlavička-berusky

 

U zdravého dítěte je v 6 - 7 letech vyvinuto normální vidění.


Jelikož je zrak miminka neostrý, tak je pro něj mnohem jednodušší vidět velké kontrasty (černá a bílá či černá a červená či černá a žlutá), než pestrobarevnou změť. První barva, kterou dítě rozezná, je totiž červená

Výše zmíněné kontrastní barvy totiž stimulují nervový systém. Nervový systém dítěte prodělává v posledních týdnech těhotenství a na začátku života největší vývojové změny.

 

Nikdo z nás nepřemýšlí nad obrovskými změnami, které se v mozku dějí, vnímáme tělesný růst miminka, jeho úsměv a reakce na okolí, ale denně mozek dítěte poroste o celé 1 %. V prvních 2 letech života je vznik nových synapsí (tedy nervových spojení, které jsou nutné pro přenos informací v mozku) rychlý jako jízda na horské dráze, za každou vteřinu vzniknou 2 miliony nových spojů! Mozek člověka není v žádném jiném období tak plastický jako právě v batolecím věku. Avšak nepoužívaná nervová spojení v průběhu času zmizí. Je tomu stejně jako později ve stáří, pokud se mozek “netrénuje” od prvních dní, tak “zakrní”. Jelikož nejvíce reakcí v mozku vyvolají právě kontrastní hračky, tak by měly být pro dítě jasnou volbou.

 

Dle studii je dokázáno, že pokud po dobu jednoho týdne tři minuty denně kojencům ukazujete kontrastní černobílé obrazy, jejich schopnost zaměřit obraz se zvýšila z 10 na 90 sekund. Dítě, zaměřené na objekt, sděluje informace nejhlubší části mozku, což stimuluje jeho růst, tedy myelinizaci, která je pro jejich vývin klíčová. Také schopnost soustředění je pro pozdější život nutností.

(Zdroj: Dr. Susan Ludington-Hoe, "Jak mít chytřejší dítě”)

Miminko s černobílou hračkou

Zkuste si to vyzkoušet v praxi. Já sama jsem tomu jako bezdětná těžko věřila, ale nyní na svém malém synáčkovi vidím, že jednoznačně reaguje výhradně na černobílé hračky.

Děti nám rostou před očima tak rychle, že není čas je ochuzovat o správně zvolené pomůcky.

Růžové či modré hračky tedy nechte v prvních měsících spíše na ozdobu dětského pokojíčku.

 

MUDr. Tereza Sochorcová
Regionální zástupce Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP pro Jihomoravský, Zlínský kraj a Vysočinu

Tereza Filová kartička