Komunikace s miminkem v bříšku

Psychologové tuto velmi důležitou komunikaci mezi matkou a děťátkem označují pojmem prenatální bonding, který je doporučován zejména k upevnění jejich vztahu a vzájemného spojení. Komunikace s miminkem v prenatálním stádiu nejspíš jeho vývoj nijak zvlášť neurychlí, zato kladný vliv na něj bude mít zcela určitě.

Fyzické způsoby komunikace

Přemýšlela jste někdy, od kdy miminko vnímá maminku a jak poznáte, že vás miminko v bříšku slyší?

Sluch miminka je plně vyvinutý již okolo 20. týdne těhotenství, na zvukové podněty začíná reagovat okolo 24. týdne těhotenství.

Ptáte se, co číst miminku v bříšku? Prozatím mu nemusíte předčítat příběhy či zpaměti vyprávět oblíbenou pohádku O Červené Karkulce. Nejde mu totiž o obsah, ale o rytmus maminčina srdce, její řeči a o barvu jejího hlasu.

Zajímá vás, jak poznáme, že miminko slyší? Na tyto vjemy reaguje svou pohybovou aktivitou, kterou v pokročilém stádiu těhotenství, zaručeně neucítí jen  samotná maminka. 

a-min

Odpověď na otázku "jak poznám, že miminko slyší" je jednoduchá: podle jeho reakce na hudbu nebo příliš silné zvuky (obvykle to ale nebývá dříve než okolo 24. týdne těhotenství)

Jak mluvit s miminkem v bříšku?


Ať už mu budete zpívat písničky, vymýšlet básničky nebo mu jen sdělovat detaily o počasí, každou průpovídkou k němu mu pomáháte ovlivnit jeho osobnost i paměť. Vyprávějte mu, co právě prožíváte a jak moc se na něj těšíte. Pokud vám není příjemné mluvit nahlas, mluvte s ním pomocí myšlenek, v představách, svou vnitřní řečí. S prcky můžeme komunikovat různými způsoby. Do komunikace s nimi je přínosné zapojit také partnera, starší sourozence či ostatní členy rodiny. Udělejte si se starším sourozencem večerní rituál čtení pohádky. Třeba po nějaké době bude vyprávět příběh nejen vám, ale také bříšku. 

TIP: Chcete se dozvědět informace o vývoji zraku miminek? Přečtete si náš článek o vývoji zraku.

 

Tiché prostředí? Ani omylem.

Spousta lidí se mylně domnívá, že jsou miminka v děloze obklopena absolutním tichem. Často se tak po jejich narození snaží udržet domácnost (hlavně při spánku děťátka) v tichosti a šepotu.

Opak je však pravdou. Miminka mají totiž v bříšku po celou dobu těhotenství jakýsi „hudební festival“, na kterém jsou hlavními interprety tlukot matčina srdce, její dech, trávicí pochody a také hlasy zvenčí.

Dítě dokáže rozpoznat nejen hlas matky, který rezonuje všude kolem něj, ale také otce a případných sourozenců či ostatních členů rodiny, kteří na něj mluví z bezprostřední blízkosti bříška.   

Intenzita, kterou miminko v bříšku vnímá, se obvykle pohybuje v rozmezí 60–100 dB.

Pro srovnání několik příkladů intenzity hluků v našem okolí:

60 dB – běžná konverzace

70 dB – městská doprava

80 dB – vysavač

90 dB – fén

100 dB – helikoptéra

 

Vnější zvuky pro něj už tak intenzivní nejsou, obvykle se jejich intenzita pohybuje mezi 20–30 dB (lidský šepot, velmi tichý byt, šum listí).

 

Máte svou oblíbenou kapelu? Pusťte mu ji.

Podělte se s miminkem o vaši oblíbenou písničku. Nejen, že bude pak schopné ji při vašem společném tanci tělo na tělo rozpoznat, ale také jej může v nepříjemných chvilkách uklidňovat.


Jak komunikovat s miminkem v bříšku beze slov? Hlaďte, dotýkejte se…

Občas to uvnitř nás připomíná opravdové rodeo. Máte pocit, že miminko ve vás dělá nejspíš salta a kotrmelce zleva doprava, nahoru a dolů.

 

Ke zklidnění děťátka stačí, když se maminka přibližně na 15 minut uvolní a odpočívá v naprostém klidu.

 

Tak jako my jsme schopné vnímat jejich pohyby, tak jsou oni schopni vnímat ty naše. A nemusíme u toho zrovna tančit na diskotéce. J Stačí jemné hlazení, které je s jeho velikostí pro něj (kvůli zmenšujícímu se prostoru) stále intenzivnější a citlivější.

Emoční způsoby komunikace 

Komunikace s miminkem v bříšku nemusí být pouze na fyzické úrovni. Ne každý ví, že již v prenatální fázi je děťátko schopné vnímat pocity nejen maminky, ale také tatínka. Tento fakt potvrdily výzkumy prováděné v hypnóze. 

 

Je proto důležité, aby oba rodiče byli na příchod miminka dostatečně připraveni a brali jej jako šťastnou událost.

 

V případě, kdy z příchodu nového života vznikají obavy, pochybnosti či se stále neobjevuje žádná radost, je důležité s těmito bloky pracovat, zaměřit se na ně a pokud možno je co nejdříve eliminovat.

 

Rizika, která mohou vzniknout z negativních myšlenek a emocí rodičů je například frustrace či obtížná poporodní adaptace miminka.

 

Komunikujte s ním v pro vás důležitých chvílích

V těhotenství vnímá miminko maminku také při jejích negativních myšlenkách. Je to období plné strachů, důležitých milníků, které bychom měli již rádi za sebou a také obav z možných komplikací. Jak se říká, s příchodem miminka na svět se pro rodiče rodí také nikdy nekončící strach.

 

Podělte se s miminkem o své starosti. Ať už se to týká:

  • výsledků prenatálních screeningů, které mohou být v některých případech falešné,
  • plánovaného císařského řezu,
  • termínu porodu,
  • strachu z předčasného porodu nebo ztráty miminka, kterou jste si již mohla v životě projít.

 

Svěřte se mu s tím, co vás tíží a domluvte mu, ať vás netrápí a zůstane v bříšku co nejdéle. J

 

TIP: Přemýšlíte, jaké první hračky pro vaše miminko pořídit? Přečtěte si náš článek Jaké hračky volit pro nejmenší děti nebo si prohlédněte například naši nabídku kontrastních kartiček.

c-min