Bílý šum pro miminka a novorozence: Kdy a jak ho používat pro lepší spánek

Co je bílý šum a proč je populární?

Miminko v postýlce s kontrastní hračkou

Bílý šum je zvukový fenomén, který kombinuje všechny frekvence slyšitelné pro lidské ucho. Tento širokospektrální zvuk vytváří efektivní akustické pozadí, které maskuje jiné zvuky v okolí. Právě proto je velmi oblíbený, zejména mezi rodiči novorozenců a miminek. Jeho uklidňující a monotónní povaha ho činí ideálním pro použití u miminek a novorozenců, kteří se teprve přizpůsobují světu mimo dělohu.

Bílý šum pro miminka = přirozená pomoc pro spánek

Bílý šum pro miminka a novorozence se doporučuje jako metoda podporující rychlejší usínání a také pro delší a klidnější spánek. Klinické studie ukázaly, že konstantní, šumivé zvuky, jako je šum vysavače nebo ventilátoru, pomáhají redukovat čas potřebný k usnutí u novorozenců. Tato metoda je obzvlášť užitečná v domácnostech, kde je běžný výskyt náhlých hluků a zvuků, které mohou spánek dítěte narušit.

Zajímá vás, jak můžete ještě jinak přispět ke klidnému spánku miminka? Přečtěte si náš článek

Bílý šum celou noc: Bezpečnost a účinnost

Miminko v postýlce s kontrastními kartami

Pro rodiče, kteří zvažují používání bílého šumu po celou noc, je klíčové dbát na to, aby byla hlasitost zvuku bezpečná. Ideální úroveň hlasitosti by neměla přesáhnout 50 decibelů, což je srovnatelné s hlasitostí klidného rozhovoru. Je také doporučeno umístit zařízení vydávající bílý šum daleko od postýlky, aby se zabránilo možnému riziku škodlivosti příliš silného zvuku na sluch dítěte.

Od aplikace po bílý šum v hračkách

Na trhu existuje řada přístrojů generujících bílý šum, od jednoduchých aplikací pro smartphony, po specializované zvukové přístroje umístěné například do roztomilého plyšáka medvídka. Tyto přístroje často nabízí různé typy zvuků, jako je šum oceánu, déšť, ukolébavka nebo dokonce simulace srdečního tepu, což může pomoci miminku cítit se bezpečněji. Některé hračky dokonce nabízí bílý šum jako zvuk běžných věcí v domácnosti: bílý šum fénu či bílý šum vysavače. 

Miminka si pak na tyto zvuky natolik zvyknou, že dokáží usnout i při obvyklém vysávání a ještě navíc pak jeho spánek podpoříte fénováním právě umytých vlasů. 🙂

Zdroje bílého šumu online: bílý šum na Youtube i Spotify

Pro rodiče, kteří hledají snadno dostupné a okamžité řešení, může být bílý šum z YouTube nebo Spotify ideální volbou. Tyto zdroje nabízí nekonečné smyčky bílého šumu, které lze přehrávat po neomezenou dobu.

Závěr

Miminko v postýlce s kontrastními kartičkami

Bílý šum je pro mnoho rodin s novorozenci a miminky cenným pomocníkem. Ať už se rozhodnete pro použití přístroje, pouštění zvuků z Youtube, nebo jiné metody, vždy je důležité dbát na bezpečnost a pohodlí vašeho dítěte. Diskuze s pediatrem může rovněž pomoci určit nejlepší způsob použití bílého šumu pro vaše konkrétní potřeby a situaci.

Tip: Udělejte pro miminko postýlku zajímavějším místem s našimi kontrastními kartičkami se zvířátky, ať má stále co objevovat. 🙂

Uklidňující zvuky pro miminka, útulná postýlka a láskyplné objetí rodičů někdy nestačí. Nezapomeňte, že každé dítě potřebuje přes den dostatek správných aktivit. Díky tomu bude před spánkem příjemně unavené a usínání pro něj bude o to jednodušší. Naše tipy jak zabavit novorozence a miminka najdete v našem článku.

Zdroje